שיטות לטיפול במי שתייה

 

נגיף הקורונה טרף את כל הקלפים, ועדיין הכל מתחיל בטיפול מים  שפירים לטובת שתייה תלויה באיכויות המים הראשוניות. מי התהום שונים מהמים של הכינרת וגם שונים ממים של נחלים בעלי סחף גבוהה.  טיפול המים שונה ומורכב מתהליכי השיקוע,הסינון והחיטוי (באמצעות גורמים פיסיקלי ים,כלומר הגברת טמפ' והקרינה ו/או באמצעים כימיים כדוגמת שימוש באוזון,בכלור ובברום וכמובן טיפול הליטוש דהיינו ה-POLISH FILTRATION.

שיקוע

שני סוגים לתהליך השיקוע:

  • השיקוע הפיזיקאלי – כככל שהחלקיק גדול יותר ובעל צפיפות גדולה יותר, המהירות של תהליך השיקוע היא גבוהה יותר.
  • השיקוע הכימי – ההפתתה- חלקיקי קולואידים שקטנים מאוד ואינם שוקעים תוך זמן קצר לכן בכדי לגרום לשיקוע יש להוסיף כימיקלים הגורמים להתלכדות ולשקיעת.  החומר הכימי המשמש לתהליך ההפתתה הנו: הסיד, מלחי הברזל,האלומיניום סולפט וכד'.

 

סינון

תהליכי סינון נועדו ללכידת חומר מרחף בריכוז נמוך בין 10 ל- 100 מ"ג\לליטר.

תהליכי סינון הנם בעייתיים היות כשהריכוז החומר המרחף גבוהה עלול המסנן להיסתם.  על כן תהליכי סינון מבוצעים אחרי תהליכי שיקוע.  לרוב נעזרים במסנן חול דרכו מועברים המים.ברמה העקרונית תהליכי הסינון מסוגלים להיות יותר קפדניים דהיינו רשתות סינון מים עם יותר חורים ביחידת שטח.
הבעיה בהעלאת צפיפות החורים נעוצה בכך שיותר חומרים נלכדים שזה טוב אבל הסננים יסתמו מהר יותר.

כדי לתכנן סינון נכון יש לתכנן סינון הדרגתי בעקרון של משפך,כלומר לחלק את תחומי הסינון למספר מסננים ובכך אנו מחלקים את תחומי וגודל החלקיקים למספר מערכות ובכך מקטינים את העומס העלול לחול על היחידה הבודדת.

חיטוי

תהליך חיטוי מיושם רק בסופו של תהליך בסינון ממש לפני הזרמתו לצרכן המים.
מטרות החיטוי:  סילוק מזהמים פתוגניים
שיפורי איכויות המים בעיקר בטעמים וריחות.

חומר חיטוי מחד חייב יישום יעיל מול הפתוגנים ומאידך שלא יגרום סכנת הרעלה לאזרחים.  חומרי החיטוי חייבים אם כן לא להשפיע על הטעם ו/או הריח וכמובן בעלות זולה.

למותר לציין שתהליך החיטוי יחסית מורכב,שהרי מצד אחד חייבים לחטא את החומרים המיקרוביאליים הקיימים ובנוסף להזרים מנה נוספת של כלור למשל שאינו קשור לצורך חיטוי בהמשך הקו למידת הצורך.

זה שאנו מגלים 0 חיידקים ווירוסים במבואות לא נותן לנו שום סוג של מידע לגבי מה יתפתח בהמשך ההזרמה לפני השימוש הסופי במים.
מכאן שחייב להתבצע חיטוי נוסף שיהיה במים לאורך כל מסלול הזרימה.